Stolpgebrabbel
                                                                                                                                                   

                Wil je wat kwijt? Klik dan hier                                                                                                                                                                                                                                    


 
Home


Het vangen van katten en klus apart

In sommige gevallen is het zetten van vangkooien het laatste middel om katten te vangen. Het gaat dan voornamelijk wilde katten die erg mensenschuw zijn. Katten kunnen prima overleven, maar in een geval van ziekte en of het in de gaten houden van de voortplanting is menselijk ingrijpen soms nodig.

In ons werkgebied hebben we een aantal plaatsen waar wij af en toe vangkooien plaatsen. We krijgen dan een melding dat een poes kittens heeft gekregen en dat de kleintjes alleen in het rond lopen, of het aantal wilde katten loopt zo hoog op dat ze overlast zouden kunnen geven. In dit soort gevallen gaan we vangen.

Als we kittens vangen worden deze door de dierenarts nagekeken en ingeënt en vervolgens  in het asiel gesocialiseerd. Dit is een  tijdrovend en intensief karwei waar onze medewerkers heel erg hun best voor doen. De beloning van dit geheel is als de kat geadopteerd wordt en met liefde hun kattenleven kunnen slijten. Let wel: dit doen we alleen bij kittens.

Bij volwassen katten uit het wild gaan we anders te werk. Bij een melding van ziekte of iets dergelijks gaan de Ambulance medewerkers kijken en als de melding gegrond is gaan we over tot vangen. Vaak gaat de kat na het vangen naar de dierenarts en wordt behandeld tegen de kwaal.

Het kan ook zijn dat er een teveel aan katten op één plaats komen. Deze gaan dan overlast bezorgen. Omdat dit ook vaak wilde katten betreft gaan we ook vangen.  Meestal worden de katten die dan gevangen zijn steriliseert en na herstel worden zij weer op de plaats terug gezet waar ze gevangen zijn.

Dit is even in het kort waarom wij katten soms vangen.

Het vangen van katten is best wel een karwei. Meestal gaat het in overleg met de melder en houdt die de boel in de gaten als de vangkooi eenmaal geplaatst is. Dit is van belang omdat er regelmatig gekeken moet worden of er een kat in de kooi zit. Het is niet de bedoeling dat de kat één of twee dagen in de vangkooi zit. We spreken dan ook af met de melder dat hij/zij dagelijks een keer of 4 gaat kijken en ons belt als een kat in de kooi zit. Wij halen dan de kooi op plaatsen zo nodig weer een nieuwe en zetten de boel weer op scherp.

De werking van zo’n vangkooi is eigenlijk heel simpel. Het is een langwerpige bak met 2 luiken. Het ene luik is om het voer op zijn plek te leggen en het andere luik is eigenlijk de deur waar de kat doorheen zal lopen. Het voer ligt op een plankje wat kantelt als de kat erop gaat staan met zijn/haar voorpoten, hierdoor springt er een palletje onder het deurtje vandaan en het luik zal naar beneden vallen. Als het goed is hebben we kat in bakkie!

Het kan gebeuren dat er meerdere katten gevangen moeten worden, dan zijn we in de gelegenheid om meerdere kooien neer te zetten.

Een paar maanden terug werd Dierenzorg gebeld door een directeur van een groot bedrijf. Hij had veel katten in de buurt lopen maar wilde deze niet kwijt omdat zoals hij zei: “De muizen uit het pand hielden”. Toch vond hij het aantal katten wat nu rond en in zijn bedrijf liepen wel genoeg. Hij was bang voor een plaag. Het was voor hem geen punt om het vangen, de ritten van de ambulance en de sterilisatie van de katten te financieren. Zo spraken wij af dat we kooien zouden plaatsen en directeur zou het allemaal in de gaten houden en ons bellen als er katten in de kooien zouden zitten. In samenwerking met deze firma hebben we daar verschillende katten gevangen. Zij zijn geholpen en na herstel weer terug geplaatst. Directeur blij en wij natuurlijk ook blij.

Auteur Ans Stolp

 

©Stichting Het Stolpje 2012©

 Home